Hoe herken je een goede fokker?

Door: Hanneke Reitsma - hondenprofessional sinds 1992.

Zo onderscheidt u een goede van een slechte fokker:

Een goede fokker zegt nooit:
‘Als u hem nu niet meeneemt, is ie weg’. Of: ‘Er komt straks nog iemand, dus ...’.

Een goede fokker zet u nooit onder druk! Een goede fokker wil dat u heel goed nadenkt over of u wel geschikt bent en vertelt u wat deze pups nodig hebben en houdt zijn pups liever langer dan ze aan de eerste de beste mee te geven! Een goede fokker wil namelijk dat zijn pups goed terecht komen.

‘Wie het eerst komt, heeft eerste keus’.

Een goede fokker probeert zo goed mogelijk de juiste match te maken: welke pup past het beste bij welk gezin. Hij 'hoort u uit' om te ontdekken wie u bent, en kent zijn pups, en hun diverse karaktertjes, goed.

‘De moederhond is even weg …’

Smoesjes! Een moederhond is nooit ‘even’ weg! Een moederhond hoort bij haar pups in de buurt te zijn. Tenzij ze echt overleden is, vraag dan bewijs, en dan nog gelden al die andere argumenten die u hier vindt.

‘We hebben deze pup(s) gered, daarom zijn ze een beetje moe/sloom/ziekig’.

Onzin! Sommige handelaren spelen juist in op uw gevoel een pup te willen redden en te willen verzorgen. En vragen desondanks belachelijke bedragen … Zij worden rijk van zieke pups!

'Een beller is sneller'.

Louche handelaren verbloemen graag hoe de pups worden gehouden, willen niet getraceerd worden, geven dus liever niet vooraf het adres, en wisselen zelfs van telefoonnummer!

Let wel: een verantwoorde fokker vindt het ook belachelijk als u ineens voor zijn deur staat met de vraag of hij pups heeft ...

‘Ik bezorg hem bij u thuis’ (als u niet eerst al eens of meermaals bij de fokker thuis geweest bent)

Een handelaar/broodfokker verbloemt zo hoe de pups gehouden worden, en is minder goed te traceren. Een goede fokker zal absoluut willen dat u ruim vooraf thuis komt kennismaken met de moederhond en de pups.

Een broodfokker/handelaar prijst de pups aan met alleen positieve woorden: "Het zijn ‘perfecte gezinshonden’. Ideaal ras voor u! Ze zijn lief, vrolijk en speels."

Een goede fokker vertelt u juist de nadelen! vertelt welke eisen het ras/type aan u stelt qua gedrag en opvoeding, en is ook eerlijk over de erfelijke aandoeningen. Laat ook vol trots de gezondheidsonderzoeken zien. Een goede fokker weet dat u zwicht bij het zien van pups, en gaat daar vooral NIET in mee.

Een goede fokker zet zijn pups niet pas met 8 of 15 weken op internet/Marktplaats. En heeft niet zogenaamd geen foto’s meer van het nest toen de pups jonger waren, omdat ze gewist zijn of zijn mobiel verloren of gejat is …. Alleen broodfokkers hebben zulke smoezen!

De foto’s van de advertentie komen overeen met de werkelijke pups, én u ziet de moederhond. Ook is er betrouwbare info over de vaderhond: foto’s, een naam en een adres, zodat u contact op kan nemen met de eigenaren van de vaderhond. Check dit voordat u koopt! Ps het karakter en de gezondheid van de vaderhond is net zo goed van belang voor de pups!

Een fokker die zegt dat pups ZONDER stamboom gezonder zijn, liegt.

Dit is puur een smoes om géén gezondheidsonderzoeken te hoeven doen met de ouderdieren, zoals dit voor veel stamboomhonden wel vereist is. Tegenwoordig is dna-afname van de stamboompups verplicht, hierdoor kan er niet worden gesjoemeld. Check dit voor het ras van uw keuze vooraf, via o.a. houdenvanhonden.nl of licg.nl welke erfelijke ziekten voorkomen en waarop ze moeten worden gescreend en geschikt bevonden.

Bij 'rashonden' zonder stamboom, kan het maar zo zijn dat de ouderdieren broer en zus zijn, met alle gezondheidsgevolgen van dien .... Kunt u dat zien aan de pups? Nee dus.

Het is onmogelijk om eenzelfde pup met of zonder stamboom te krijgen. Dan wordt er gesjoemeld. Of het zijn geen erkende stambomen. Bij een stamboompup zijn de ouders van hetzelfde ras, hebben beide ouders een erkende FCI-stamboom, en wordt het gehele nest aangemeld om een stamboom te verkrijgen. Weet u hoe een écht stamboom eruit ziet? Oriënteer u vooraf, als u een rashond wilt.

Bij een goede fokker verblijven de pups niet in een schuur of loods of hokken of bakken – al dan niet met schoon zaagsel -, zonder moederhond.

Let wel: Het feit dat de pups in een gezin zitten, wil niet zeggen dat dit gezin de pups ook heeft gefokt en de moederhond heeft. Steeds meer handelaren bieden gezinnen geld om pups bij uit te zetten, en via deze adressen te verkopen. Ook zij weten dat een thuisadres meer vertrouwen wekt dan een vieze schuur met donkere hokken…. Veel pups die in Hongarije of Bulgarije worden gefokt, worden ook uitgezet bij gezinnen in een woonwijk voor de verkoop! Check het vaccinatieboekje/paspoort!

Check vooraf het vaccinatieboekje/paspoort

De pups zijn gevaccineerd op 6 weken (en eventueel 9 en 12 als de pup ouder is dan 9 weken) bij een dierenarts in de buurt van de verkoper/fokker. Dus: een Nederlandse pup heeft een Nederlands paspoortje/vaccinatieboekje, met handtekening, stempels en tekst van een Nederlandse dierenarts. Ook is de pup gechipt, meestal op de datum van de eerste vaccinatie, of indien het een echte rashond is door de chipper van de Raad van Beheer, voor de 7 weken. NB De chip(gegevens) moet u zelf weer laten registreren op uw naam.

Pups uit het buitenland mogen niet over de grens voordat ze 15 weken oud zijn, en ook de hondsdolheid (Rabies) vaccinaties hebben gehad.

Pups kunnen hiertegen niet voor 12 weken gevaccineerd worden, en moeten dan nog 3 weken wachten. Herkent u een pup van 15 weken? Pups van 15 weken ogen minder wollig en schattig dan pups van 6-8 weken, maar een leek ziet geen verschil. Ook wil de broodfokker zo min mogelijk geld uitgeven, dus des te jonger pups weg kunnen, des te beter. Daarom wordt hier veel mee gesjoemeld, de leeftijd klopt niet of de vaccinaties niet. Met alle risico's van dien!

Trap niet in 'Garantie'. Waarin staat dat u een nieuwe pup krijgt ... U wilt géén zieke pup, en al helemaal geen zieke inleveren voor een nieuwe toch? Een goede fokker heeft overigens wel een deugdelijk koopcontract, maar geen voorraad nieuwe pups ...

De moederhond moet aanwezig zijn bij de pups. Ook al zien de pups en de bakken er nog zo schoon uit, er moet een moederhond aanwezig zijn. Aan de interactie tussen de moeder en de pups, en de tepels, kunt u zien of dit écht de moederhond is. Heeft u er geen verstand van? Neem dan sowieso iemand mee die er wél verstand van heeft.

Tip: Herken foto’s! Veel broodfokkers maken eenmalig foto’s van de pups op de leeftijd dat ze ze nét binnen hebben: u ziet ze allemaal voor dezelfde achtergrond, in dezelfde omgeving. Bijvoorbeeld op een tafel, een bankje – met een bloemetje ernaast –, op hetzelfde veldje, of zelfs in een boom …

Een goede fokker heeft héél veel foto’s en filmpjes van de moeder en vaderhond. En van de pups vanaf (dekking en) geboorte tot nu, en in diverse situaties. Vraag hiernaar, voordat u gaat kijken!

Een verantwoordelijke fokker heeft geen pups van diverse rassen/types in dezelfde leeftijd rondlopen. Zeker niet zonder moederhond.

Knoop het volgende heel goed in uw oren:
Er zijn dagelijks duizenden(!) pups te koop. Denk dus niet dat u een hond redt als u deze ene (zielige) pup meeneemt. U, samen met al die andere tig duizenden mensen die zo denken als u, houdt deze handel in stand.

Meer dan 80% van de pups die nu te koop zijn, zijn broodfokpups. De kans dat u een foute pup koopt via internet is dus veel groter dan dat u een goede treft.

Trap niet in hun mooie praatjes. Broodfokkers zijn héél doortrapt. Ze gebruiken wisselende namen, adressen en zelfs telefoonnummers. Wilt u achteraf verhaal halen, dan hoort u: Piep piep piep …. dit nummer is onbekend.

EEN BETROUWBARE FOKKER ZET U NOOIT ONDER DRUK!

Vraag een ervaren kennis, hondengedragstherapeut of -trainer naar de advertentie te kijken en mee te gaan. Als u dit voorlegt aan de verkoper, en deze staat hier niet voor open, dan is het sowieso al foute boel. Blijf er weg van! Een goede fokker heeft geen geheimen.

Nee zeggen

Weet u van uzelf dat u zwicht als u een pup ziet, en geen Nee kan zeggen? Neem dan iemand mee die dat wel kan, de hand op uw knip houdt, en u daar weg kan sleuren. Als het moet aan uw haren …. Nog beter: stel u eerst de vraag of u geschikt bent voor een hond, de komende 10-15 jaar? Met alle tijd en moeite en geld die het kost. En ga er een maandje of wat over slapen en oriënteer u via betrouwbare kanalen.

Neem al helemaal geen kinderen mee als u – de eerste keer – bij pups gaat kijken. Dan is 'Nee' zeggen nog lastiger.

Mocht u zich niet in kunnen houden, en toch via Marktplaats willen oriënteren: bekijk dan eens een week lang ALLE advertenties. Wat valt u op? Broodfokkers adverteren vaak met dezelfde plaatsnaam, en met dezelfde soort foto’s. Van pups van 8 weken. Je ziet géén foto’s van de pups dat ze jonger zijn, gezellig hun moeder in en rondom huis.

Klik op: ‘Bekijk meer advertenties’, en ziet u meerdere rassen onder dezelfde naam dan weet u dat dit de grote jongens zijn. Maar … juist handelaren zijn zo slim om juist onder andere namen te adverteren, en dus zelfs nesten uit te zetten bij gezinnen! Dus u ontmaskert ze zo niet allemaal en gemakkelijk via advertenties.

Vindt u een advertentie die u wat lijkt? Google! Veel broodfokkers zijn met naam en adres bekend. Op internet zijn vele sites te vinden waar zwarte lijsten op zijn gepubliceerd.

Betrek iemand met verstand van honden en veel ervaring bij uw plannen om een pup aan te willen schaffen. Oriënteer op ras en type en daarna op rasvereniging en fokker en heb geduld. Veel gedragstherapeuten of trainers van hondenscholen kunnen u hierbij prima begeleiden.

Koopt u wél, ondanks alle waarschuwingen, een pup via een handelaar/broodfokker, bedenk dan dat u deze lieden schatrijk maakt, over de rug van honden die onder gruwelijke omstandigheden moeten leven en produceren. Voor u. Gefeliciteerd! U bent nu de trotse eigenaar van pup met ZEER GROTE kans op levenslange mentale en/of fysieke ellende. Omdat u NU een pup wilde. En ga nu niet achteraf klagen... Voor een verantwoord, met liefde, gefokte pup moet u geduld hebben. Die kunt u niet NU meekrijgen of thuis laten bezorgen alsof het een pizza is. Sorry, aardiger kan ik het niet maken!

Deel deze pagina